icon

Beleidsregels bestuurlijke handhaving Wet minimumloon

Onlangs heeft het Ministerie van Sociale Zaken beleidsregels gepubliceerd inzake de bestuurlijke handhaving van de Wet op het Minimumloon.
Net als in de Arbeidsomstandighedenwet 1998, de Arbeidstijdenwet en de Wet arbeid vreemdelingen, kent ook de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag sinds kort de bestuurlijke boete en de last onder dwangsom als sanctiemogelijkheid bij het niet naleven van de in die wet neergelegde voorschriften, zoals onder het minimumloon betalen.
De hoogte van de boete is afhankelijk van de duur dat onderbetaald is, alsmede het percentage dat onder het minimumloon betaald is. De hoogtes van de boetes variëren van € 750,- tot
€ 6.000,-. De boete voor het niet kunnen overleggen van stukken waaruit blijkt wat de aard van de arbeidsrelatie is en hoeveel salaris betaald is, leidt tot een boete van maar liefst € 6.700,-.
Indien een boete wordt opgelegd voor het onder het minimumloon betalen, dan wordt tevens een dwangsom opgelegd. Dat heeft tot gevolg dat wanneer een werkgever blijft onderbetalen, hij iedere dag dat hij in overtreding is een dwangsom verbeurt. De hoogte van de dwangsom is ook afhankelijk van de duur van onderbetaling alsmede het percentage onderbetaling en variëren van € 25,- tot en met € 300,00 per dag.
Vanaf 1 januari 2007 is de Wet minimumloon is aangepast in verband met de openstelling van de grenzen voor de zogeheten MOE-landen, zoals Polen om eerlijke concurrentie te bewerkstelligen. Zie hierover ook onze weblog van 5 december 2006.


Fleur Costa Baiôa is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beleidsregels bestuurlijke handhaving Wet minimumloon

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief