icon

Diefstal: reden voor ontslag op staande voet?

Diefstal levert normaal gesproken een dringende reden voor ontslag op. Dat is echter niet altijd zo. Dat blijkt wel uit de volgende uitspraak van rechtbank Haarlem.

Een werknemer is sinds 1 september 1979 in dienst bij Postkantoren B.V. In de periode september 2006 tot en met 29 januari 2007 heeft de werknemer vier keer een klein geldbedrag (totaal € 200,=) van het werk gestolen. Nadat was uitgekomen dat de werknemer geld had gestolen is hij op 7 februari 2007 op staande voet ontslagen. De werknemer meldt zich ziek.

Daarnaast speelt het volgende: in het verleden is de werknemer tweemaal het slachtoffer geworden van een roofoverval tijdens werktijd. De laatste keer kreeg de werknemer zelfs een pistool tegen het hoofd gedrukt. In zijn huiselijke omgeving heeft de werknemer de afgelopen jaren ook nog eens veel te verwerken gekregen. Hij is onder behandeling van een psychiater.

De werknemer is het niet eens met het ontslag en spant een kort geding aan.

De rechter neemt als uitgangspunt dat een werknemer ook op staande voet kan worden ontlsagen als hem van zijn gedrag geen verwijt kan worden gemaakt. Of ontslag dan toch mogelijk is hangt echter af van de gedraging én van de concrete omstandigheden van het geval.

In dit geval overweegt de rechter dat het vertrouwen in de werknemer is verdwenen. Anderzijds speelt dat deze werknemer een zeer lange en onbesproken staat van dienst heeft gekend, terwijl de psychiatrische stoornis waaraan hij lijkt te lijden waarschijnlijk niet los gezien kan worden van de twee overvallen waarvan hij (tijdens werktijd!) het slachtoffer is geworden. De rechter neemt voorts in overweging dat de werknemer thans ziek is, zodat van werken voorlopig weinig zal komen. Het argument van de vertrouwensfunctie acht de rechter hierdoor van minder groot belang (wat op zichzelf vreemd is: moet de werkgever hem dan op staande voet ontslaan als hij weer beter is? Dat kan natuurlijk niet). Tenslotte overweegt de rechter dat Postkantoren B.V. altijd nog een verzoekschrift kan indienen tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Gelet op alles wijst de rechter de vordering van de werknemer toe.

Is diefstal een reden voor ontslag op staande voet? Niet altijd dus.


Michel Visser is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Diefstal: reden voor ontslag op staande voet?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief