icon

Rechtbank Amsterdam geeft voorrang aan Dexia zaken

In Het Parool is gisteren een interview verschenen met een vertegenwoordiger van de rechtbank Amsterdam. Daarin heeft de rechtbank aangegeven dat zij op korte termijn een viertal “voorbeeldzaken” zal afhandelen in de Dexia kwestie. Op die manier kan op korte termijn meer duidelijkheid worden gegeven aan mensen die twijfelen over de vraag of zij gebruik moeten maken van de zgn. “opt-out regeling” voor de Duisenberg-schikking. Omdat er op dit moment nauwelijks gezaghebbende jurisprudentie is over de relevante kernvragen, kunnen de beleggers hierbij feitelijk niet een geïnformeerde afweging maken. De rechtbank heeft aangegeven dat zij een afzonderlijke vleugel heeft gereserveerd voor de effectenlease zaken.

Als beleggers niet willen deelnemen aan de Duisenberg-schikking, moeten zij dat voor 1 augustus 2007 kenbaar maken. De rechtspraak zal dus uitspraak moeten doen voor 1 augustus.

Ik denk dat het een goede zaak is dat de rechtbank op een zo kort mogelijke termijn duidelijkheid probeert te scheppen. Daarbij teken ik onmiddellijk aan dat men zich ook kan afvragen waarom dat nu pas gebeurt. De effectenlease affaire loopt al sinds 2002 en het zou toch mogelijk moeten zijn geweest om in 5 jaar tijd relevante en gezaghebbende juriprudentie te vormen. Beter laat dan nooit, moet men dus nu maar denken. Of er daadwerkelijk uitspraken zullen komen vóór 1 augustus, valt overigens nog te bezien. Dat is immers mede afhankelijk van de proceshouding van partijen.


Jonathan Barth is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Rechtbank Amsterdam geeft voorrang aan Dexia zaken

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief