icon

Kamer wil het stemmen op geleende aandelen tegengaan

Op 16 maart jl. berichtten wij over het uitlenen van aandelen en het gebruik danwel misbruik dat hedge funds van het stemrecht op deze aandelen zou maken (het zogenaamde 'empty voting'). Naast de grote beleggers maakt ook de Tweede Kamer zich hier nu zorgen over. Een meerderheid van het parlement zou zelfs voor een verbod op het stemmen met geleende aandelen zijn.

Begin deze week vond er in de Tweede kamer een hoorzitting plaats over ondermeer hedge funds. Hegde funds zijn de laatste tijd veel in het nieuws omdat ze zich intensief bemoeien met de strategie die bepaalde Nederlandse bedrijven (zoals de ABN Amro) voeren. Verschillende politieke partijen zijn niet blij met deze bemoeienissen omdat de hedge funds in hun ogen niet altijd het belang van de onderneming dienen maar slechts oog hebben voor hun eigen financiële belang. Door gebruik te maken van 'empty voting' zou de macht van deze hedge funds verder toenemen. Daarom willen de betreffende partijen dit verschijnsel aanpakken. Ook willen enkele partijen dat de grens voor een verplichte melding van een aandelenbelang verlaagd wordt van 5% naar 1%. Voorts zouden aandeelhouders moeten verklaren welke bedoelingen ze hebben met dat belang. Op deze manier zou eventueel misbruik van het stemrecht op aandelen in een eerder stadium gesignaleerd kunnen worden.

Minister Bos van Financiën komt op dit moment nog niet met concrete voorstellen. Hij wil eerst afwachten met welke adviezen de Commissie-Frijns komt. Deze commissie werd een jaar geleden in het leven geroepen om de naleving van de code-Tabaksblat voor goed ondernemingsbestuur te toetsen.


Sjef Gitmans is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Kamer wil het stemmen op geleende aandelen tegengaan

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief