icon

Anoniem solliciteren werkt?

In oktober van vorig jaar was er veel discussie over vermeende discriminatie bij sollicitatie. Zie in dat kader onze bijdrage van 19 oktober 2006. De voorzitter van de Sociaal Economische Raad, het adviesorgaan van de regering op sociaal-economisch gebied, wilde zelfs een proef doen met anoniem solliciteren. Een groot landelijk experiment heeft tot op heden nog niet plaatsgevonden. Wel heeft de gemeente Nijmegen de afgelopen periode een proef uitgevoerd. De uitkomst van deze proef was dat anoniem solliciteren inderdaad verschil lijkt uit te maken.

Bij de test werden bij de sollicitatieprocedures voor 17 vacatures de naam, nationaliteit en geboorteplaats van de sollicitant weggelakt uit het sollicitatieformulier. Ter controle was bij 20 andere procedures geen sprake van anonimiteit van de sollicitant. Uit de test bleek dat allochtonen en autochtonen in de anonieme procedures evenveel kans maakten, terwijl bij de andere procedures vaker autochtonen werden uitgenodigd. Bij de test waren 1200 sollicitanten betrokken waarvan er 207 van allochtone afkomst waren.

Overigens staat volgens de gemeente Nijmegen hiermee nog niet vast dat anoniem solliciteren ook daadwerkelijk werkt. Daarvoor zou de kans op toeval nog te groot zijn. De test werd namelijk op kleine schaal verricht. Bovendien wisten de betrokken gemeentelijke afdelingen waar de sollicitaties plaatsvonden dat de test liep. Wellicht dat er daarom rekening mee werd gehouden. De gemeente Nijmegen wil de proef derhalve voor nog een paar maanden voortzetten, om op die manier meer zekerheid te verkrijgen. Wat precies de waarde is van de proef is op dit moment dan ook nog niet duidelijk. Wel zal het discussie over discriminatie en sollicitatie weer nieuw leven in blazen.


Sjef Gitmans is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Anoniem solliciteren werkt?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief