icon

toeslag voor deeltijdwerkende bijstandgerechtigden

Voor bijstandgerechtigde alleenstaande ouders met jonge kinderen blijkt het vaak moeilijk een baan te vinden. Het hebben van een baan valt vaak moeilijk te ombineren met het vervullen van de zorgtaak voor hun kind(eren).
Ruim éénderde van de alleenstaande ouders in Nederland is op de bijstand aangewezen, juist omdat ze door de zorg voor een kind tijdelijk niet in staat zijn volledig in eigen inkomen te voorzien.
Deeltijdwerk is vaak wel haalbaar, maar levert onvoldoende op om uit de bijstand te geraken.
Afgelopen dinsdag is het wetsvoorstel Voorzieningen arbeid en zorg alleenstaande ouders (wet Vazalo) goedgekeurd door de Eerste Kamer. Alleenstaande ouders van kinderen onder de 16, die in deeltijd werken kunnen, op grond van deze wet aanspraak maken op een door de overheid te verstrekken toeslag, de zogenaamde Vazalo-toeslag. Voor een Vazalo-toeslag komen in aanmerking ouders die een jaarinkomen hebben tussen € 4.306,- en 115 % van het minimumloon.

De wet treedt niet onmiddellijk in werking, aangezien er eerst een experiment zal plaatsvinden in diverse gemeenten. De invoering van de wet wordt definitief geregeld als de uitkomsten van het experiment bekend. De beoogde datum van inwerkingtreding is 1 januari 2009.


Quirine den Hollander is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
toeslag voor deeltijdwerkende bijstandgerechtigden

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief