icon

Mediation bij het UWV

Het UWV heeft sinds oktober 2005 een proef gedaan met het oplossen van bezwaarzaken door middel van mediation in plaats van de gebruikelijke bezwaarprocedure.
Eerder was al een soortgelijke proef gedaan met mediation bij bezwaarzaken uitsluitend in het kader van de WW, die uiteindelijk in november 2005 tot landelijke invoering hiervan heeft geleid.
Nu is gebleken dat deze vorm van conflictoplossing bij de afhandeling van bezwaarzaken in het kader van de WW goed werkt en ook de proef met mediation bij bezwaarzaken in het kader van de WAO en de Ziektewet een succes is gebleken, heeft het UWV besloten mediation ook voor deze laatste bezwaarzaken landelijk in te voeren. Dit alles om de klantgerichtheid te verbeteren.

Bij mediation wordt door een onafhankelijke mediatior getracht in overleg met de partijen tot een oplossing te komen. De eventuele uitkomst is bindend.

Uit de laatste proef is gebleken dat de bezwaarzaken die door middel van mediation worden afgewikkeld, sneller, minder juridisch en toch succesvol tot een einde worden gebracht. De proef is uitgevoerd in 4 kantoren van het UWV, waarbij in totaal 800 klanten die bezwaar hadden gemaakt tegen een beslissing van het UWV door medewerkers van het UWV zijn benaderd om samen tot een oplossing te geraken.
De wettelijke termijn van de bezwaarschriftprocedure is 13 tot 17 weken, terwijl de “proefzaken” vier tot zes weken minder tijd in beslag namen.

Mocht het uiteindelijk niet tot een oplossing voor het conflict leiden, dan zal de gebruikelijke juridische procedure voortgezet (kunnen) worden. Het “mediationdossier” zal in dat geval buiten de bezwaarschriftprocedure en dus vertrouwelijk blijven.


Quirine den Hollander is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Mediation bij het UWV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief