icon

Recordboete uitgedeeld voor spam

De OPTA (de Nederlandse communicatie-waakhond) heeft vandaag een boete van 75.000 euro opgelegd aan een privé persoon, wegens het op grote schaal verzenden van spam. De betrokkene, naar verluidt een inwoner van Noord Holland, heeft ruim negen miljard (9.000.000.000) e-mails verzonden voor o.a. erectiepillen, pornosites, seksartikelen en dergelijke. Hij verdiende daar volgens OPTA tenminste 40.000 euro mee.
Een verzwarende omstandigheid voor OPTA was het feit dat de spammer ook gebruik maakte van de gehackte computers van nietsvermoedende derden (“proxies”) die bij de verzending als tussenpersoon werden gebruikt. Ook werden zogenaamde “dictionary attacks” ingezet: een programmaatje genereert dan e-mail adressen op basis van willekeurige letter- en cijfercombinaties.

Het verzenden van spam (in dit verband te definiëren als ongevraagde e-mails voor commerciële, ideële of charitatieve doeleinden, gericht aan privé personen) is binnen de hele Europese Unie verboden. In Nederland is het verbod vastgelegd in artikel 11.7 van de Telecommunicatiewet. De OPTA ziet in Nederland toe op naleving van de wet. Particulieren kunnen de OPTA in actie brengen via hun website www.spamklacht.nl . Dit werkt echter uitsluitend tegen vanuit Nederland verzonden spam. Omdat de overgrote meerderheid van de spam uit het (niet-Europese) buitenland komt blijven acties van de OPTA helaas een druppel op een gloeiende plaat…

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Recordboete uitgedeeld voor spam

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief