icon

Weer schadevergoeding voor burned out werknemer

De kantonrechter te Heerlen heeft in een onlangs gepubliceerde uitspraak een werkgever veroordeeld tot vergoeding van schade van een werknemer die burn out klachten had gekregen nadat hij acht jaar lang extreem lange werkweken maakte bij een broodfabriek. De werknemer kon 's avonds en 's nachts worden opgeroepen, terwijl hij de volgende ochtend geacht werd gewoon op zijn werk te komen.
Over de hoogte van het schadebedrag wordt nog geprocedeerd. Volgens de advocaat van de werknemer kan zijn cliënt enkele tonnen tegemoet zien.

Het is, anders dan de meeste media berichtten, niet de eerste maal dat er een schadevergoeding aan een werknemer met burn-outklachten is toegekend. In een eerdere bijdrage hebben wij bericht over een zaak bij de Rechtbank Middelburg waarbij schadevergoeding is toegekend aan een werknemer met burn-outklachten. In andere zaken zijn er schikkingen getroffen, waarbij werkgevers werknemers smartengeld betaalden.

Er lijkt dus een zekere trend te signaleren. Bij het Bureau Beroepsziekten van de FNV, dat de werknemer juridische bijstand verleende, zijn volgens directeur Jan Warning nog dertig andere zaken aanhangig. Om schadevergoeding toegekend te kunnen krijgen moet een werknemer niet alleen moet aantonen dat hij schade heeft geleden als gevolg van zijn werkzaamheden, maar ook dat de werkgever zich niet aan zijn zorgplicht heeft gehouden.
De werknemer in deze zaak heeft dat kennelijk aannemelijk weten te maken door middel van een deskundige. De werkgever is daarop belast met een bewijsopdracht om de onjuistheid van de stellingen van de werknemer aan te tonen. Hij is daarin niet geslaagd, hij heeft het zelfs bij voorbaat opgegeven: blijkens de uitspraak heeft hij van het horen van getuigen afgezien.


Fleur Costa Baiôa is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Weer schadevergoeding voor burned out werknemer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief