icon

Octrooibox

Vorige week heeft minister Zalm bekend gemaakt dat de zogenaamde octrooibox met terugwerkende kracht met ingang van 1 januari 2007 wordt ingevoerd. Hiermee wordt een speciaal (verlaagd) belastingtarief van 10 % ingevoerd voor winsten gemaakt met geoctrooieerde uitvindingen. De octrooibox is onderdeel van de wet Werken aan Winst, waarover wij al eerder schreven. Aanvankelijk leek toestemming vanuit Brussel nodig voor de invoering van de octrooibox, maar de Europese Commissie heeft inmiddels medegedeeld dat generieke fiscale maatregelen die de kenniseconomie stimuleren zijn toegestaan waarmee de weg voor de octrooibox vrij is gemaakt.

De invoering van de octrooibox brengt met zich mee dat belastingplichtigen kunnen opteren voor een bijzonder tarief voor netto winsten gegenereerd met octrooien. De regeling is facultatief en kan per octrooi worden aangevraagd, mits deze na 1 januari 2007 is geregistreerd. De regeling staat alleen open voor door de belastingplichtige zèlf ontwikkelde octrooien en dus niet voor extern gekocht octrooien. Ook geldt de regeling niet voor merkenrechten, logo's etc. Bovendien is de regeling begrensd in die zin dat de voordelen die in de box kunnen vallen, maximaal vier maal het totaal van de geactiveerde voortbrengingskosten mogen bedragen.


Quirine den Hollander is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Octrooibox

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief