icon

advocaatkosten weer aftrekbaar voor werknemer ?

De kosten die werknemers in ontslagzaken maken aan hun juridisch advideur zouden aftrekbaar moeten zijn voor de belasting. De Advocaat Generaal bij de Hoge Raad heeft dit in een vijftal bij de Hoge Raad in behandeling zijnde zaken geadviseerd, zo meldt het Financieel Dagblad vandaag.

Het zal nog wel even duren voor bekend is of de Hoge Raad dit advies overneemt. in 2005 was hij nog streng over het onderwerp aftrekbare kosten voor werknemers.

Tot 2001 waren deze kosten voor werknemers als “verwervingskosten” (kosten die je maakt om je baan en daarmee je inkomen te behouden) aftrekbaar. De afschaffing van die aftrekbaarheid betekende voor veel werknemers dat zij zich een (laten we wel wezen:) dure advocaat niet meer konden veroorloven. In de zaken waarop het advies ziet bedragen de kosten gemiddeld bijna € 4.700, maar bedragen van € 10.000 komen ook regelmatig voor.

Sommige deskundigen menen dat het toestaan van deze aftrekpost de deur open zou kunnen zetten naar aftrekbaarheid van andere kosten, anderen vinden dat advocaatkosten bij een (dreigend) ontslag dermate bijzonder zijn dat dat gevaar wel meevalt. De gevolgen van het opvolgen van het advies zou voor de rechtspraktijk aanzienlijk kunnen zijn. Werknemers zouden beter beslagen ten eis kunnen komen.
Maar cynici zouden kunnen zeggen dat conflicten ook hoger opgespeeld zouden kunnen worden en, met per uur betaalde deskundigen in het spel, langer kunnen duren.
We zullen sowieso even moeten wachten op de ontwikkelingen, maar we zullen ze uiteraard volgen.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
advocaatkosten weer aftrekbaar voor werknemer ?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief