icon

Ondernemers, wees eigenwijs!

Op donderdag 7 december werd voor de derde keer het High Growth Forum gehouden, in de Meervaart in Amsterdam. Dit forum wordt georganiseerd door de Stichting Port4Growth en is bedoeld om groeibedrijven bij elkaar te brengen uit met name de sectoren manufacturing, technologie, retail, logistiek en zorg.

Staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken opende het forum. Zij prees snel groeiende bedrijven, die vaak tegen adviezen van experts in eigenwijs hun koers varen.

Kenmerken van snelle groeiers zijn volgens de staatssecretaris dat zij innovatiever zijn, vaak trendsetter en eerste toepasser van nieuwe ontwikkelingen; zij leveren een belangrijke bijdrage aan het scheppen van een toegevoegde waarde; zij hebben een voorbeeldfunctie; zij creëren veel nieuwe banen en hebben een bovengemiddeld aantal academici in dienst.

Acht procent van de Nederlandse bedrijven is snel groeiend (zo’n 20.000 bedrijven); in de VS is dat 13,4 procent. De staatssecretaris vindt dat toename van het aantal snelle groeiers gestimuleerd moeten worden. Op dit moment lopen zij nog tegen teveel obstakels op. De staatssecretaris geeft aan te willen helpen door te snijden in strijdige regelgeving, door administratieve lasten te reduceren, het aantal vergunningen terug te brengen en te werken aan de opleiding van gekwalificeerd personeel.

Ten slotte gaf de staatssecretaris voorbeelden van al bestaande faciliteiten waar snel groeiende bedrijven gebruik van kunnen maken, te weten:

– de Groeifaciliteit (een regeling waarbij het ministerie van Economische Zaken zich garant stelt tegenover banken bij het verstrekken van risicodragend vermogen);
– het Mastering Growth programma (vier masterclasses, toegesneden op de groeifase van het bedrijf);
– de kansenzones (formulemanagers helpen groeiers om met het geheel van regels en bureaucratie om te gaan);
– Syntens (een innovatienetwerk voor ondernemers voor contacten, advies en begeleiding).

Kortom, en ookal klinkt het als een contradictio in terminis: eigenwijze ondernemers worden gesteund door de overheid om nog eigenwijzer te worden. Dus doe er uw voordeel mee.

Speech staatssecretaris

Website High Growth Forum


Peter Bos is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ondernemers, wees eigenwijs!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief