icon

Kersttijd in Londen: Harrods ontslaat kerstman

Voor wat besprekingen ben ik een kleine twee dagen in Londen. Het arbeidsrechtelijk nieuws dat hier sinds mijn aankomst gisteren de kranten beheerst is opmerkelijk: Harrods heeft de kerstman ontslagen.

In de beste tradities van de Britse pers was vooral gisteren de weergave van de feiten kleurrijk. Santa zou, om het voorzichtig uit de drukken, niet gelijkmatig van humeur zijn geweest, zou voor meisjes van rond 16 jaar aanzienlijk méér tijd op zijn knie hebben uitgetrokken dan voor andere “kinderen”, en hij zou racistische opmerkingen hebben gemaakt (een verwijt dat Sinterklaas niet snel zal treffen..). Het publiek hier smult collectief, en de “severe delays” gisteravond op de District en Circle Lines leken dan ook weinig krantenlezende forenzen te deren.

The Guardian kwam vandaag met de wat meer genuanceerde weergave van Harrods zelf. Van racistische opmerkingen zou geen sprake zijn geweest, van het op schoot laten zitten van meisjes die daarvoor niet meer helemaal de leeftijd hebben al in het geheel niet; de kerstman zou slechts (na uren in een dik gewatteerd pak in een nagebouwde grot tijdens wat ook hier de warmste december van de eeuw lijkt te worden) niet meer zijn opgewassen tegen ouders die – op het gewatteerde pak na – onder dezelfde omstandigheden twee uur met hun jengelende kroost in de rij hadden gestaan voor een gesprekje. Hij zou enkelen van hen hebben gesuggereerd dat zij niet bepaald de doelgroep zijn van het chique warenhuis in Knightsbridge, en dat zij zich wellicht meer zouden thuis voelen in een van de minder exclusieve warenhuizen van de Britse hoofdstad. Harrods verklaart dat de opmerkingen wellicht zijn gemaakt in scherts, maar dat het warenhuis desondanks niet kan hebben dat zijn klanten worden geschoffeerd, zelfs niet bij wijze van grapje.

De kranten spreken van ontslag, terwijl onwaarschijnlijk lijkt dat de kerstman echt in dienst is bij het warenhuis. Weliswaar zal hij niet de mogelijkheid hebben zich te laten vervangen (daar is de aard van de opdracht niet naar), maar van een gezagsverhouding zal niet snel sprake zijn. The Guardian weet nog te vermelden dat hoewel er uiteraard maar één echte kerstman is, hij kans ziet zich in zes ploegendiensten te laten vertegenwoordigen bij Harrods. De wat al te oprechte kerstman was er dit jaar voor het eerst. De kans dat hij er een “regular” wordt, wordt hier niet groot geacht.


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Kersttijd in Londen: Harrods ontslaat kerstman

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief