icon

Opnieuw: de dienstenrichtlijn

Zoals beloofd houden we u op de hoogte van het wel en wee van de voorgestelde Dienstenrichtlijn. Inmiddels is het aangepaste voorstel voor de Dienstenrichtlijn (de zogenaamde Bolkestein-richtlijn) waar wij reeds tweemaal eerder (op 31 mei en op 20 februari van dit jaar) over schreven, definitief door het Europees Parlement goedgekeurd.

Kort gezegd is het doel van de Dienstenrichtlijn het bevorderen van het vrije verkeer van diensten en de vrije vestiging van dienstverleners binnen de Europese Unie. De verwachting is dat door de invoering van de Dienstenrichtlijn en het aldus versoepelen van de regelgeving omtrent het vrije verkeer van diensten, de export en de import van diensten makkelijker kan en zal plaatsvinden en er meer geïnvesteerd zal worden in diensten.

Het voorstel zoals dat nu is goedgekeurd door het Europees Parlement is wel sterk afgezwakt ten aanzien van de oorspronkelijke door Bolkenstein voorgestelde versie. Anders dan destijds beoogd door Bolkenstein moeten ondernemers die in een ander land binnen de EU hun diensten aanbieden, zich voor een groot deel houden aan de regels van het land waarin ze actief zijn. Maar de lidstaten mogen geen onnodige eisen stellen, onder meer over waarborgsommen en diploma's. Bovendien moeten deze eisen niet-discriminerend, noodzakelijk en proportioneel zijn

Meer over deze Dienstenrichtlijn kunt u lezen op de eerdere weblogs.
Ook is er een website waar u antwoord kunt vinden op dertien veelgestelde vragen aangaande de Dienstenrichtlijn.


Quirine den Hollander is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Opnieuw: de dienstenrichtlijn

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief