icon

Follow the money!

Het gerenommeerde radio programma over internet Radio Online bracht gisteren het nieuws dat de stichting BREIN actie gaat ondernemen tegen het Amsterdamse bedrijf Chronopay. Via dit bedrijf kan worden betaald voor muziek die wordt gedownload vanaf de Russische internetsites allofmp3.com en alltunes.com. Het bijzondere aan deze sites is dat het downloaden daar kan geschieden tegen een zeer lage prijs (bijvoorbeeld vier euro voor een complete CD). Dit kan zo goedkoop omdat geen betalingen worden afgedragen aan de rechthebbenden op het gebied van auteursrecht (componisten, tekstschrijvers) en naburig recht (uitvoerende artiesten, geluidsproducenten).

Vanwege dat laatste hadden de creditcard maatschappijen Visa en Mastercard vorige week al aangekondigd niet langer te zullen meewerken aan het afwikkelen van betalingen aan deze sites. Zo niet echter het Amsterdamse Chronopay. Reden voor de stichting BREIN om Chronopay te sommeren deze medewerking ook onmiddellijk te staken. BREIN-directeur Tim Kuik vertelde gisteren in Radio Online dat hij de sommatie persoonlijk ten kantore van Chronopay in het Amsterdamse WTC heeft uitgereikt. Hij trof daar overigens slechts een receptioniste.

Chronopay stelt dat de betreffende sites volgens de Russische wet opereren en aldaar volledig legaal zijn. Rechthebbenden van buiten Rusland moeten echter klaarblijkelijk nog de eerste cent vergoeding ontvangen. Maakt dat de site illegaal? En werkt Chronopay aldus mee aan auteursrechtinbreuk? Naar welk recht moet dat worden beoordeeld? En is de Nederlandse rechter daartoe bevoegd?
Alle kans dat die vragen binnenkort aan de Nederlandse rechter zullen worden voorgelegd.
(Mijn, niet op verdere inhoudelijke kennis van de zaak gebaseerde, voorlopige antwoorden: 1. Ja, in Nederland wel. 2. Ja dus. 3. Naar Nederlands recht, want dit is de plaats waar onrechtmatig wordt gehandeld. En 4.: ja, want de gedaagde is hier gevestigd).

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Follow the money!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief