icon

Heffing op MP3-spelers uitgesteld

Er was de afgelopen weken heel wat te doen over de voorgestelde heffing op MP3 spelers. Nieuw aan te schaffen spelers zouden wel 25 euro duurder worden als gevolg van een heffing die bovenop de koopprijs zou worden gelegd, ter compensatie van auteursrechthebbenden. Dergelijke heffingen zijn in ons rechtssysteem niet uniek: al vele jaren betaalt de consument om dezelfde reden al een verhoogde prijs voor blanco beeld- en geluidsdragers. De opbrengsten vloeien in een grote pot, van waaruit de Stichting De Thuiskopie uitkeringen doet aan auteursrechthebbenden.

Apparaten werden in Nederland echter niet eerder op deze manier belast (in het buitenland overigens wel). De toenemende digitalisering van de samenleving brengt echter met zich mee dat het verschil tussen “drager” en apparaat veelal verdwijnt. In Duitsland werd (wordt?) daarom bijvoorbeeld ook op PC's geheven, zoals wij al eerder meldden. En ook voor de MP3 speler geldt dat het apparaat zelf als het ware de drager is.

Op zichzelf binnen het stelsel van de wet dus niet zo'n rare regeling, die voorgestelde heffing. Al geldt ook hier natuurlijk weer dat de doorsnee MP3-bezitter ook heel wat muziek op de speler heeft staan waarvoor hij netjes heeft betaald (zo kopt Webwereld vandaag dat de markt van muziekdownloads groeit als kool). Maar goed, ook de bandjes in de walkman stonden vaak vol kopieën van eigen CD's en daar moest sinds 1991 toch ook voor worden betaald.

Hoe het ook zij: minister Hirsch Ballin wacht nog even met de invoering van de heffing. Hij wil dat er eerst binnen Europa een standpunt over wordt ingenomen. En dat gebeurde natuurlijk weer onder druk van de elektronika-fabrikanten, die een sterke toename verwachten van (internet-)aankopen van MP3 spelers in heffingvrije buitenlanden…

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Heffing op MP3-spelers uitgesteld

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief