icon

Google vertikt 't

Zoekmachine-exploitant Google werd eerder deze week door de Brusselse rechter veroordeeld onmiddellijk te stoppen met het verwijzen naar artikelen in Franstalige en Duitstalige Belgische kranten. Dat gebeurde voorheen in het kader van een van de recentere Google ontwikkelingen: “Google news Belgie“. (Voor de liefhebbers: er bestaat ook een Google News Nederland, dat op dezelfde wijze direct verwijst naar, citeert uit en doorlinkt naar op krantensites geplaatste artikelen en foto's.)

De Frans- en Duitstalige Belgische pers vond dit echter maar niets: zij was van mening dat op deze wijze haar nieuwsberichten werden geëxploiteerd en aldus inbreuk werd gemaakt op haar auteursrecht. De Brusselse rechter, voorgelicht door enkele experts, was het daarmee eens. De site is een nieuwsportaal, geen zoekmachine, zo luidde het oordeel. Google moest stoppen (op straffe van een dwangsom van 1 miljoen euro) en bovendien de uitspraak van de rechter op zijn website plaatsen (op straffe van een dwangsom van 500.000 euro).

Dat laatste nu, gaat Google niet doen, zo heeft zij bericht. Zij noemt dit onderdeel van het vonnis “onnodig” en “buiten proportie”, zo meldt De Telegraaf. De zaak heeft naar haar oordeel al voldoende media-aandacht gehad. Het vonnis wordt door Google ook juridisch aangevochten.

Een gevaarlijke actie van Google. Het niet uitvoeren van een rechterlijk vonnis dat met een dwangsom is “verzwaard” kan met een goede Amerikaanse kreet gemakkelijk contempt of court worden genoemd. In feite zegt de verliezende partij immers: “de rechter kan mij wat: ik bepaal hier wel wat ik wel en niet uitvoer uit zijn vonnis”. Rechters zijn daarover doorgaans not amused. Wij wachten de ontwikkelingen af.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Google vertikt 't

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief