icon

Europese Commissie legt fikse boetes op aan bouwbedrijven en Shell

De Europese Commissie heeft in haar strijd tegen ongeoorloofde mededinging weer van zich laten horen. Dit keer is het niet Microsoft maar betreft het een aantal bouwbedrijven. Aan veertien bedrijven heeft de Commissie boetes opgelegd voor in totaal 266,7 miljoen. Het gaat om vermeende prijsafspraken voor de koop van wegenbouwbitumen. Bitumen wordt ondermeer gebruikt voor de productie van asfalt.

Onder de bedrijven bevinden zich bouwbedrijven als BAM, Heijmans en Ballast Nedam, maar ook het olieconcern Shell zou bij de afspraken betrokken zijn. De Europese Commissie is van mening dat deze bouwbedrijven prijsafspraken hebben gemaakt, en dat is in strijd met de regels van de EU. De concurrentie kan door dergelijke prijsafspraken buitenspel worden gezet.

De boete van Shell, een bitumenleverancier, is het hoogste uitgevallen. Volgens de Europese Commissie heeft Shell namelijk het initiatief genomen voor de prijsafspraken. Bovendien was Shell even daarvoor al bestraft voor deelname aan een pvc-kartel. Wanneer een bedrijf zich vaker schuldig maakt aan prijsafspraken wordt de boete op grond van de Europese regels steeds hoger.

Ballest Nedam en KWS hebben al aangegeven in beroep te gaan tegen de opgelegde sanctie. Overigens is een pikant detail dat eurocommissaris van mededinging Neelie Kroes van 1990 tot 2004 in de raad van commissarissen zat van Ballast Nedam. Ze heeft inmiddels een verklaring afgelegd dat ze niet op de hoogte was van de prijsafspraken.


Sjef Gitmans is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Europese Commissie legt fikse boetes op aan bouwbedrijven en Shell

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief