icon

Soepeler mededingingsrecht voor MKB

Hoofdregel van het mededingingsrecht is het verbod op afspraken tussen ondernemingen die de concurrentie vervalsen. Het bekendste voorbeeld is het verbod op prijsafspraken. Ter eventuele geruststelling: op deze hoofdregel bestaan (wettelijke) uitzonderingen. Zo moet de afspraak wel enige impact op de concurrentie hebben. De Mededingingswet stelt dat afspraken waarbij maximaal 8 ondernemingen betrokken zijn, en waarvan de gezamenlijke omzet niet meer bedraagt dan € 4,5 miljoen (bij leveranties) of € 908.000 (in andere gevallen) toelaatbaar zijn. De gedachte is dat dergelijke (kleine) afspraken onschadelijk zijn.

Kennelijk is in de praktijk gebleken dat deze drempels te laag liggen voor een gezonde concurrentie. Minister Wijn van Economische Zaken is van plan om de drempels te verhogen zodat het midden-en kleinbedrijf de concurrentie aankan met het grootwinkelbedrijf. Ondernemingen met een marktaandeel van maximaal 5% en een gezamenlijke omzet van ten hoogste € 40 miljoen mogen in de toekomst prijs- en marktafspraken maken. Kortom, het grootbedrijf is gewaarschuwd.


Maja Bolè is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Soepeler mededingingsrecht voor MKB

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief