icon

Eurocommissaris Kroes verhoogt boetes mededinging

Kroes zet haar strijd voort tegen bedrijven die de mededingingregels overtreden. De Europese Commissie heeft nieuwe richtlijnen ontwikkeld op grond waarvan hogere boetes kunnen worden opgelegd. De achterliggende boodschap van Kroes is duidelijk: overtreedt geen regels; als je het toch doet, hou er dan meteen mee op; en als je eenmaal gestopt bent, doe het dan nooit meer.

De maximum boete voor een overtreding was aanvankelijk 10% van de jaarlijkse omzet van het bedrijf in overtreding. Op basis van de nieuwe richtlijnen kan een boete van maar liefst 30% van de jaarlijkse omzet worden opgelegd. Deze maximum grens van 30% wordt bovendien vermenigvuldigd met het aantal jaren dat een bedrijf in overtreding is. Is een bedrijf drie jaar in overtreding, dan kan dat dus een boete opleveren van bijna de jaaromzet.

Daarnaast kan de Europese een zogenaamde ‘entry-fee’ opleggen aan bedrijven die zich voor het eerst schuldig maken aan het overtreden van de regels. Zo wil Kroes voorkomen dat bedrijven zich ooit schuldig maken aan concurrentievervalsing. Deze boete zal voornamelijk worden opgelegd in geval van prijsafspraken. De ‘entry-fee’ is niet afhankelijk van de duur van de overtreding. De boete kan oplopen tot 15-25 % van de jaarlijkse omzet van het product waarvoor de prijsafspraken zijn gemaakt.

Tot slot kunnen de veelplegers harder gestraft worden. Het maximum bedrag aan boetes kan worden verhoogd bij iedere afzonderlijke nieuwe overtreding.

Kroes laat met deze nieuwe regels duidelijk zien dat ze de strijdbijl nog lang niet begraven heeft. De vraag is nu natuurlijk of Microsoft van deze boetes wél onder de indruk zal zijn.


Sjef Gitmans is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Eurocommissaris Kroes verhoogt boetes mededinging

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief