icon

Fouten door onjuiste gegevensverwerking voor rekening fiscus

Recentelijk heeft de Hoge Raad wederom geoordeeld dat fouten van de fiscus, die het gevolg zijn van een onjuiste gegevensverwerking door personen of automatiseringssystemen, voor rekening van de fiscus blijven. De gegevensverwerking moet voortvloeien uit een bepaalde werkwijze waarvoor binnen de Belastingdienst of op een bepaalde eenheid is gekozen. In dit geval berustte de fout op een “onjuiste veronderstelling” van de personen die de gegevens invoerden “omtrent de werking van het geautomatiseerde systeem”; waarschijnlijk was er sprake van personeel met onvoldoende vakkennis en zonder voldoende instructie. De Hoge Raad verwijst in dit arrest naar zijn eerdere uitspraak uit april van dit jaar, waarin deze regel al werd geformuleerd.


Cindy Waayers is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Fouten door onjuiste gegevensverwerking voor rekening fiscus

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief