icon

Beperktere voorrangspositie Belastingdienst in faillissement?

Het Financieele Dagblad sprak onlangs over een nog vertrouwelijk voorstel tot herziening van de faillissementswet. Het wetsontwerp zou beogen de huidige voorrangspositie van de preferente crediteuren, fiscus en UWV, af te zwakken. Hierdoor zouden de concurrente crediteuren (zoals leveranciers van goederen en diensten) de helft krijgen van de bedragen die de preferente crediteuren ontvangen, in plaats van als laatste in de rij te moeten aansluiten en in de meeste gevallen niets uitgekeerd te krijgen.

Ook de relatief veilige positie van banken, die door middel van pand- en hypotheekrechten verhaal kunnen halen op allerlei activa van een gefailleerd bedrijf, zou gewijzigd worden. De curator zou meer bevoegdheden krijgen om onroerend goed onafhankelijk van de hypotheekhouder te verkopen, waarbij een deel van de opbrengst aan de bank toekomt.

Het wetsontwerp zal waarschijnlijk na de zomer openbaar worden gemaakt. Wordt dus vervolgd…


Cindy Waayers is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beperktere voorrangspositie Belastingdienst in faillissement?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief