icon

NVM start bodemprocedure tegen Zoekallehuizen.nl

De Nederlandse vereniging van makelaars begint een bodemprocedure tegen zoekallehuizen.nl, zo meldt WebWereld vandaag. Vorige week berichtte ik nog dat mij de kans groot leek dat de Hoge Raad zich nog over deze kwestie zou gaan uitlaten, hetzij als follow up in het lopende kort geding, hetzij als sluitstuk in een te entameren bodemprocedure. De NVM heeft nu voor die laatste optie gekozen.

Dat is niet onbegrijpelijk. Het is in kort geding voor de NVM steeds in belangrijke mate mis gegaan op de databankbescherming. Rechtbank en Hof wilden er in kort geding eenvoudigweg niet aan dat door de makelaars een belangrijke investering wordt gedaan in het samenstellen en onderhouden van de aanbiedingen van huizen op hun individuele websites. De rechters zijn van mening dat het gros van de daartoe benodigde werkzaamheden toch al moet plaatsvinden voor de verkoop van het huis in kwestie langs andere kanalen. Het is de NVM in kort geding niet gelukt de rechters van het tegendeel te overtuigen.

In een bodemprocedure zijn de bewijsmogelijkheden echter veel uitgebreider. In een kort geding kunnen bijvoorbeeld geen getuigen worden gehoord, in een bodemprocedure wel. Bovendien kan de rechter een bewijsopdracht opleggen aan een van de partijen. Dat bewijs kan dan op alle mogelijke wijzen geleverd worden, in veel ruimere mate dan in kort geding. Daarnaast geldt dat de rechter in een bodemprocedure doorgaans een meer afgewogen en onderbouwd oordeel geeft (althans behoort te geven): in kort geding gaat het toch meer om een snel gegeven ordemaatregel ten behoeve van een spoedeisend belang.

We zullen zien of de NVM in de setting van een bodemprocedure meer succes zal hebben.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
NVM start bodemprocedure tegen Zoekallehuizen.nl

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief