icon

Fiscus en Arbo-dienst op scherp tijdens het WK

Gedurende het WK moeten niet alleen de voetballers zich aan de spelregels houden. Ook werkgevers en werknemers moeten aan bepaalde WK-reglementen voldoen. De fiscus en de Arbo-dienst treden in dit kader op als scheidsrechter. Hieronder volgt een overzicht van regels waar men rekening mee moet houden.

Op 27 januari 2006 hebben wij u al bericht over de belasting die mogelijk afgedragen moet worden bij zogenaamde snoepreisjes naar sportwedstrijden. Wanneer een werknemer op kosten van de werkgever naar een voetbalwedstrijd gaat kan dit als loon in natura worden aangemerkt. Als een werkgever een werknemer een WK kaartje ter beschikking stelt en het bezoek aan de wedstrijd heeft geen zakelijk karakter, dan kan er een naheffing van de fiscus komen.

Daarnaast wordt er na wedstrijden van Oranje strenger gecontroleerd door de Arbo-dienst op ziekteverzuim. Gedurende het EK van 2004 was het rondom wedstrijden opvallend rustig op de werkvloer. Veel mensen waren blijkbaar geveld door een hardnekkige 'oranjekoorts' en meldden zich ziek. Daarom wordt tijdens dit WK rondom wedstrijden van het Nederlands elftal extra streng gelet op spijbelaars. Tot op heden heeft dit geleid tot een normaal ziekteverzuim na de wedstrijden van Nederland.

Verder moet men opletten bij het organiseren van WK-poules op het werk. Indien het prijzengeld boven de € 454 is dan dient belasting over het prijzengeld afgedragen te worden. De fiscus beschouwt het voorspellen van voetbaluitslagen (en het in dat kader inleggen en uitkeren van geld) als een kansspel in de zin van de Wet op de Kansspelen. Volgens de Belastingdienst moet de organisator van de poule de kansspelbelasting inhouden op het prijzengeld. Overigens zal de fiscus niet extra gaan controleren op poules tijdens het WK.

Tot slot lijkt ook in het verkeer tijdens het WK strenger te worden gecontroleerd. Een automobiliste is deze week beboet omdat zij een Oranje megawuppie op haar dashboard had gezet. Doe dat dus absoluut niet. Overigens lijkt de politie inmiddels ook ingezien te hebben dat deze maatregel wat ver ging. De boete is inmiddels omgezet in een waarschuwing.


Sjef Gitmans is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Fiscus en Arbo-dienst op scherp tijdens het WK

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief