icon

Kartel-bestuurders in de cel

In een eerdere bijdrage werd verslag gedaan van de voorgestelde wijziging van de Mededingingswet, die nodig is omdat het Europese Mededingingsrecht is gewijzigd. Dit wetsvoorstel wordt momenteel besproken in de Tweede Kamer. Eén van de wijzigingen betreft het verhogen van de boetes aan karteldeelnemers. Verder moet het mogelijk worden om aan bestuurders in privé boetes op te leggen (tot 450.000 euro). Dit laatste gaat de Tweede Kamer kennelijk nog niet ver genoeg.

Minister Brinkhorst heeft gisteren, op verzoek van een meerderheid van de Tweede Kamer, toegezegd om bestuurders die kartelafspraken maken te kunnen bestraffen met celstraf. Volgens de meerderheid van de Tweede Kamer moet de Nederlandse praktijk meer aansluiten bij de praktijken in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Voor de duidelijkheid: het Europese mededingingsrecht beboet bestuurders niet met celstraf- dit is een “extraatje” dat de Kamer wil. Brinkhorst zal nu een apart wetsvoorstel maken voor deze strafrechtelijke vervolging van bestuurders.

De Mededingingswet zal ook op een ander punt gewijzigd worden: Brinkhorst wil het mogelijk maken om huiszoekingen in woningen te doen, wat nu nog niet kan. Gebleken is dat de belastende informatie meestal werd meegenomen naar huis, waardoor de NMa achter het net viste.

Voor beide aanpassingen van de Mededingingswet zal Brinkhorst overleg moeten voeren met minister Donner van Justitie. Brinkhorst streeft ernaar om de voorstellen voor 1 oktober a.s. te kunnen presenteren aan de Tweede Kamer.


Maja Bolè is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Kartel-bestuurders in de cel

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief