icon

Inperking ontheffing algemeenverbindendverklaring CAO

Collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO's) tussen werkgevers(-verenigingen) en werknemersorganisaties kunnen door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid algemeen verbindend worden verklaard. Dit betekent dat de betreffende regels gelden voor alle werkgevers en werknemers in de desbetreffende bedrijfstak, dus ook voor ongeorganiseerde werkgevers en werknemers. Zo worden arbeidsvoorwaarden binnen de bedrijfstak gelijk getrokken, waardoor (onder meer) loonconcurrentie tegen wordt gegaan.

Bedrijven kunnen ontheffing vragen van de algemeen verbindend verklaarde CAO. Minister De Geus wil per 1 juli 2006 de voorwaarden wijzigen voor die ontheffing met het nieuwe Besluit aanmelding van CAO's en het aanvragen van algemeen verbindend verklaring (AVV). De huidige praktijk is dat de ontheffing bijna automatisch wordt verleend als de aanvrager een eigen rechtsgeldige CAO heeft. Voor werkgevers heeft dit het voordeel dat de arbeidsvoorwaarden ten opzichte van de concurrenten in de markt in een eigen CAO kon inperken. Juist hieraan wil de Minister nu een einde maken. De Minister wil voortaan toetsen of het betreffende bedrijf of de deelsector zodanig verschilt van de rest van de bedrijfstak dat eigen collectieve arbeidsvoorwaarden terecht zijn. Ook moeten partijen die een ontheffingsverzoek indienen onafhankelijk van elkaar zijn.

Tot 9 juni aanstaande bestaat de mogelijkheid een reactie in te dienen op de voor-genomen wijziging bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Annejet Lamme is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Inperking ontheffing algemeenverbindendverklaring CAO

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief