icon

Afschaffing Vestigingswet nabij

Een eigen bedrijf beginnen wordt binnenkort makkelijker als het aan het kabinet ligt. De ministerraad is akkoord gegaan met het voorstel van staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken om de Vestigingswet volledig af te schaffen. Dit is ook in lijn met het algehele streven van het kabinet om de administratieve lasten voor ondernemers te beperken. In een andere bijdrage van deze week wordt dit nader toegelicht.

Op dit moment dienen ondernemers die vallen onder de Vestigingswet een zogenaamde vestigingsvergunning aan te vragen bij de Kamer van Koophandel. Sinds januari 2001 is de wet al flink versoepeld en worden er bijvoorbeeld geen eisen meer gesteld aan de kennis van ondernemersvaardigheden. De huidige wet bevat voornamelijk nog veiligheids- gezondheids- en milieu-eisen voor een beperkt aantal bedrijfstakken waaronder bouw- en installatiebedrijven.

Het kabinet heeft geconcludeerd dat de wet geen enkele rol meer speelt in de economische vestigingswetgeving. Het kabinet vindt dat de wet geen garanties biedt voor de kwaliteit van ondernemersschap en dat de wet vooral de toetreding van startende ondernemers belemmert. Bovendien zijn de meeste zaken van de Vestigingswet al in andere regels opgenomen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel aan de Raad van State zal worden gezonden. De Raad van State bekijkt eerst of de wet inderdaad kan worden afgeschaft, daarna neemt de Tweede Kamer een beslissing. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State zullen pas openbaar worden bij indiening bij de Tweede Kamer. Wij houden u uiteraard op de hoogte.


Leonore Karsdorp is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Afschaffing Vestigingswet nabij

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief