icon

Stadionverbod opgeschort

Naar aanleiding van voetbalrellen heeft de KNVB aan 107 supporters van Roda JC een zgn. “stadionverbod” opgelegd. De betrokkenen zijn, volgens berichten in de media, door de politie aangehouden in een grote groep supporters die destijds rellen veroorzaakte. UIt een interview van de advocaat van de supporters op Radio 1, begrijpen wij dat tegen de betreffende supporters proces-verbaal is opgemaakt en dat zij een boete hebben gekregen vanwege overtreding van de Algemene Plaatselijke Verordening.

Vandaag heeft de Voorzieningenrechter te Utrecht bepaald dat de KNVB geen uitvoering mag geven aan deze stadionverboden, totdat de strafrechter of de civiele rechter een uitspraak zal hebben gedaan over het vermeende (wan)gedrag van deze supporters. Daarmee zijn de supporters in het gelijk gesteld. Zolang niet in rechte is komen vast te staan welke supporters als individu onjuist hebben gehandeld, kan volgens de supporters geen stadionverbod worden opgelegd. In dit geval maakten zij deel uit van een grote groep, waarin slechts een handjevol raddraaiers problemen veroorzaakte. Het is dan onjuist om alle leden van de groep te straffen. Alleen de individuele raddraaiers kunnen worden aangepakt, aldus de supporters, en de Voorziengenrechter heeft hun hierin gevolgd.

Helaas is nog geen gemotiveerd vonnis beschikbaar. Wij vragen ons bijvoorbeeld af in hoeverre er rekening mee is gehouden dat de supporters in principe te gast zijn in een stadion, en dat iedereen in principe zijn gasten kan weigeren. Men kan dus verdedigen dat niet eens een stadionverbod nodig is om bepaalde personen te weigeren. Uiteraard wordt deze “vrijheid om te weigeren” op diverse manieren ingeperkt, men mag bijvoorbeeld niet iemand weigeren vanwege diens huidskleur, maar die kwestie is schijnbaar niet aan de orde.

De KNVB heeft op haar website al aangekondigd in hoger beroep te gaan. Voor haar is dit een principiële kwestie.

Naschrift Over het gemotiveerde vonnis verscheen een bijdrage op 25 april 2006


Jonathan Barth is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied privacy.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Stadionverbod opgeschort

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief