icon

Daling vennootschapsbelasting?

Om Nederland fiscaal aantrekkelijker te maken voor het internationale bedrijfsleven, is staatssecretaris Wijn al sinds 2004 bezig met een herziening van de vennootschapsbelasting. Zo werd het tarief van deze belasting in de afgelopen twee jaar verlaagd van 34,5% naar 29,6%. Diverse kranten meldden nu dat de staatssecretaris binnenkort zal voorstellen om de vennootschapsbelasting volgend jaar te verlagen naar 25%. Deze tariefsverlaging zou onderdeel zijn van de Voorjaarsnota, die aanstaande vrijdag voor het eerst in de ministerraad wordt behandeld.

De staatssecretaris zou drie manieren zien om deze belastingverlaging te kunnen financieren: beperking van de afschrijving op onroerende zaken, een minder ruimhartige fiscale verliesverrekening voor bedrijven, en een verplichte bijdrage door werkgevers voor kinderopvang.

Dit laatste stuit op verzet van ondernemersorganisatie MKB-Nederland, die het verkeerd vindt dat haar leden moeten meebetalen aan de verlaging van vennootschapsbelasting terwijl de meerderheid van die leden überhaupt niet belastingplichtig is voor vennootschapsbelasting. De meeste leden van MKB-Nederland rekenen hun winst namelijk af via de inkomstenbelasting.


Cindy Waayers is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Daling vennootschapsbelasting?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief