icon

Vrijwilligersorganisaties (soms) vrijgesteld van Arbo-regels

In een eerdere bijdrage ging ik in op de versoepeling van de Arbo-regels die de minister in oktober vorig jaar aankondigde. Mijn conclusie was dat er minder regels kwamen, maar dat van een echte versoepeling geen sprake was. Nu heeft de minister een besluit aangekondigd dat wél voor een versoepeling gaat zorgen, en dat betreft organisaties waar vrijwilligers werken.

Die organisaties worden op (zeer) korte termijn vrijgesteld van een groot aantal regels op het gebied van arbeidsomstandigheden. Zo hoeven de organisaties geen risico-inventarisaties meer te maken, en hoeven ze geen preventiemedewerker of bedrijfshulpverlener meer te hebben.

De minister heeft aangekondigd dat veiligheidsregels wel van kracht blijven. De vrijstelling geldt daarom niet als met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt, of als er (andere) fysieke risico's bestaan. Als voorbeeld noemt de minister het opknappen van een clubhuis: de veiligheidsregels blijven van kracht als bijvoorbeeld het gevaar bestaat dat iemand van het dak valt.

Daar zit uiteraard voor de betreffende organisaties het grootste risico, dat ook in de toekomst zal blijven: het risico van aansprakelijkheid als iemand iets overkomt. Het afschaffen van de regels zal ongetwijfeld (zoals de staatssecretaris ook aangeeft) leiden tot lastenverlichting, maar het blijft ook voor vrijwilligersorganisaties zaak om goed uit te blijven kijken voor aansprakelijkheid. Het is ook niet ondenkbaar dat het afschaffen van bepaalde Arboregels het gevaar van aansprakelijkheid zal doen toenemen, en dat kan (zij het, naar we moeten hopen, alleen bij wijze van uitzondering) wel eens tot een aanzienlijke verzwaring van lasten leiden.


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vrijwilligersorganisaties (soms) vrijgesteld van Arbo-regels

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief