icon

Donner boos op Stichting Thuiskopie

Minister Donner van Justitie is niet blij met de financiële handel en wandel van de Stichting de Thuiskopie. Dit is de stichting die bij wet is aangewezen om de verplichte vergoedingen voor thuiskopieën aan de rechthebbenden te betalen. Het gaat daarbij om de heffingen op blanco beeld- en geluidsdragers (en niet zoals hier en daar in de pers te lezen was om de fotokopieen die door bedrijven en instellingen worden gemaakt – daar gaat de Stichting Reprorecht over). Donner heeft problemen met de financiële verantwoording en de informatievoorziening. Ook heeft hij twijfels bij de onafhankelijkheid van het bestuur.

De Stichting de Thuiskopie krijgt drie maanden om een plan van aanpak op te stellen. Bovendien moet er binnen zes maanden een volledige financiële verantwoording zijn gemaakt over het incassojaar 2004. Donner neemt daarmee de aanbevelingen over van het College van Toezicht Auteursrechten (de onafhankelijke waakhond voor de auteursrechten-organisaties). Dat college had op verzoek van de minister onderzoek gedaan naar aanleiding van klachten over de manier van werken van de Stichting.

Voldoet de Stichting niet aan de eisen van Donner, dan wordt de aanwijzing op grond waarvan zij met de inning en repartitie van de thuiskopie gelden is belast mogelijk ingetrokken, zo stelt de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Donner boos op Stichting Thuiskopie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief