icon

Fiscus gaat 'snoepreisjes' naar sportwedstrijden mogelijk belasten

Deze week berichtte het Ministerie van Financiën dat de fiscus een onderzoek gaat doen naar eventuele fiscale naheffing in het kader van reizen naar het EK 2004 in Portugal. De Belastingdienst heeft bij de KNVB inmiddels de gegevens opgevraagd van iedereen die op uitnodiging van de bond in 2004 het EK heeft bezocht. Als blijkt dat het bezoek geen zakelijk karakter had, kan er een naheffing van de Belastingdienst komen. In dat geval wordt de uitnodiging namelijk als loon in natura gezien. Andere vormen van loon in natura zijn kerstpaketten, vakantietrips, aandelenopties of een thuiscomputer.

Deze week hebben Staatsecretaris Wijn en mevrouw Terpstra van de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF een gesprek gevoerd over de fiscale behandeling van de verstrekking van kaarten voor sportwedstrijden. Tijdens dit gesprek heeft de heer Wijn bevestigd dat kaarten voor puur zakelijke doeleinden niet worden belast. Hoever de naheffing strekt (en wanneer dus sprake is van zakelijke doeleinden) is niet helemaal duidelijk. Wanneer de postkamer op kosten van de baas naar een voetbalwedstrijd gaat zal het uitje zeer waarschijnlijk belast worden. Als de baas zelf met een potentiële nieuwe klant gaat is dat echter zeer de vraag. Ook lijken de sponsoren of sportbonden die aan relaties de zogenaamde snoepreisjes aanbieden met een naheffing geconfronteerd te worden.

Over de precieze reikwijdte van de naheffing heerst dus nog onduidelijkheid. Partijen gaan waarschijnlijk volgende week weer om de tafel te zitten om een zakelijke oplossing te vinden. In ieder geval is deze ontwikkeling iets om rekening mee te houden met het naderende WK voetbal in Duitsland.


Sjef Gitmans is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Fiscus gaat 'snoepreisjes' naar sportwedstrijden mogelijk belasten

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief