icon

Controles door Arbeidsinspectie in 2006

De Arbeidsinspectie gaat in 2006 meer controles op illegale arbeid uitvoeren. In de begeleidende brief van Staatssecretaris Van Hoof bij het Jaarplan 2006 van de Arbeidsinspectie, staat dat het aantal controles op illegale arbeid omhoog gaat naar bijna 10.000 controles in 2006. Met name in de land- en tuinbouw, de horeca, de bouw en de uitzendsector zullen controles plaatsvinden. Dit zijn immers de sectoren waarin relatief veel gebruik gemaakt wordt van illegale werknemers.

Zoals reeds gemeld in een eerdere bijdrage krijgt de werkgever per illegale werknemer een boete van € 8.000,-. Voor particulieren die bijvoorbeeld hun huis laten verbouwen door een illegale werknemer bedraagt de boete € 4.000,- per werknemer.

Ook is voorgesteld in 2006 een nieuwe boete in te voeren, namelijk een boete van € 8.000,- voor het weigeren van verstrekken van informatie door de werkgever over de identiteit van een mogelijk illegale werknemer. Deze boete is bedoeld om te voorkomen dat werkgevers boetes kunnen ontlopen, als een werknemer zich niet wil of kan legitimeren. Het is nog niet duidelijk of dit voorstel aangenomen zal worden.

Verder zullen er in 2006 ongeveer 26.000 inspecties op het gebied van arbeidsomstandigheden uitgevoerd worden, met name op projectbasis. De projecten zullen gericht zijn op de sectoren waar de risico’s hoog zijn en de regels slecht worden nageleefd, bijvoorbeeld de metaalindustriesector en de bouwsector. Ook zal er, naast de projecten, gecontroleerd worden op basis van onder andere klachten en ongevalsmeldingen.


Quirine den Hollander is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Controles door Arbeidsinspectie in 2006

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief