icon

Volledige merkenoppositie ingevoerd in Benelux

Sinds 1 januari jongstleden kan bij het Benelux Merkenbureau tegen inschrijving van ieder nieuw merk oppositie worden ingesteld. Daarmee is de trapsgewijze invoering van de oppositie, die in 2004 is begonnen, thans volledig voltooid. In 2004 kon nog slechts tegen depots in een zeer klein aantal warencategorieën oppositie worden ingesteld; in 2005 waren dat er al wat meer en nu is -min of meer onverwacht- in één keer de deur opengezet voor alle waren- en dienstenklassen.

Dit betekent dat thans niet meer de gang naar de rechter behoeft te worden gemaakt indien men bezwaar heeft tegen een door een ander ingeschreven merk. Tijdig reageren is wel een vereiste: men kan slechts oppositie instellen binnen twee maanden na de eerste van de maand die volgt op de publicatie van het nieuw ingeschreven merk. Is men te laat, dan zal men alsnog naar de rechter moeten (die mogelijkheid blijft bestaan).

De Benelux was voorheen een van de weinige merken-jurisdicties waar geen oppositie kon worden ingesteld (iets wat collega-advocaten uit het buitenland altijd hooglijk verbaasde). Die achterstand is nu ingehaald. Voor EU-merkdepots bestond de mogelijkheid van oppositie overigens al vanaf de invoering daarvan.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Volledige merkenoppositie ingevoerd in Benelux

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief