icon

Bouwstoffenbesluit: strafrechtelijke veroordeling

Een kort bericht, waarop wij via de Cobouw werden geattendeerd. Het Gerechthof Den Bosch heeft de strafrechtelijke veroordeling in stand gelaten van de Bouwcombinatie die de nieuwe snelweg A59 heeft aangelegd. Volgens Cobouw overweegt de Bouwcombinatie om cassatie in te stellen tegen de uitspraak.

De Bouwcombinatie had een oud stuk asfalt verwijderd en het betreffende asfalt verwerkt tot asfaltgranulaat. Dit granulaat werd vervolgens weer uitgereden op een nieuw aan te leggen strook van de A59. De samenstelling van het betreffende asfaltgranulaat was niet gekeurd door een daartoe bevoegde ambtenaar, zoals voorgeschreven in het Bouwstoffenbesluit. Dat levert volgens het Gerechtshof een strafbaar feit op, waarvoor een boete van EUR 10.000,– wordt opgelegd.

De Bouwcombinatie had nog aangevoerd dat er geen sprake was “gebruiken” of “in of op de bodem” in de zin van het Bouwstoffenbesluit, maar die vlieger ging volgens het Hof niet op. Het enkele aanbrengen van de bouwstof vormt al “gebruiken” in de zin van het Bouwstoffenbesluit. En de ingeklonken zandlaag waarop het asfaltgranluaat werd gestort, moet gelden als “in of op de bodem” zoals bedoeld in het Bouwstoffenbesluit. Hoewel strafrechtelijke vervolgingen op basis van het Bouwstoffenbesluit niet vaak voorkomen, is met dit geval wellicht een nieuwe trend ingezet. In ieder geval verdient de uitspraak enige aandacht.


Jonathan Barth is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bouwrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bouwstoffenbesluit: strafrechtelijke veroordeling

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief