icon

Scientology / XS4all, Spaink e.a. na tien jaar afgelopen

De beroemdste serie uitspraken uit de Nederlandse jurisprudentie betreffende de aansprakelijkheid van providers is vandaag enigszins op nachtkaars-wijze tot een einde gekomen. Tegen de protesten van de wederpartijen in, heeft de Hoge Raad toch het verzoek van Scientology om haar cassatieverzoek in te trekken gehonoreerd. Aldus is de Hoge Raad aan een inhoudelijke afweging niet meer toegekomen.

De vraag is overigens ook of dat nog echt nodig was. In de voorgaande uitspraken in de reeks was immers (hooguit met wat nuances in de motivering) de belangrijke hoofdregel reeds bevestigd. Grof samengevat: Een provider is pas aansprakelijk voor auteursrechtinbreuk (of andere onrechtmatigheden) op een door hem gehoste internetpagina indien hij nalaat maatregelen te nemen nadat hij redelijkerwijs van de onrechtmatigheid op de hoogte is. Aanleiding was daar de openbaarmaking van het zogenaamde “Fishman affidavit” waarin stukken tekst zaten waarop het auteursrecht bij Scientology lag, door Karin Spaink op haar homepage.

In cassatie zou het overigens voornamelijk over iets anders gaan, namelijk in hoeverre de kritische uitlatingen van Karin Spaink over Scientology onrechtmatig waren jegens deze organisatie. In zoverre ging de zaak inmiddels meer over de vrijheid van meningsuiting. Ook op dit vlak stond Scientology overigens reeds flink op achterstand nadat het Gerechtshof Den Haag reeds had bepaald dat mevrouw Spaink in haar uitlatingen niet over de schreef was gegaan.

XS4all is blij met de overwinning en spreekt van de final victory. Abonnees kunnen zelfs een T-shirt met deze tekst bestellen, met op de achterkant fijntjes de tekst “Scientology – XS4all: 0-4″…

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scientology / XS4all, Spaink e.a. na tien jaar afgelopen

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief