icon

Mediation bij geschillen met fiscus

Na een onderzoeksperiode van één jaar heeft de Belastingdienst besloten aan belastingplichtigen in alle regio's van het land de mogelijkheid te bieden een eventueel geschil met de Belastingdienst te laten beslechten door een mediator. Strafrechtelijke geschillen komen echter niet voor mediation in aanmerking.
Beslechting van een geschil door middel van mediation kan uiteraard slechts als beide partijen bereid zijn de weg van de mediation te volgen. Tijdens de mediation wordt de eventuele reguliere procedure tijdelijk geschorst.

In principe werkt de Belastingdienst met interne mediatiors. De selectie van de zaken zal worden verricht door een coördinator. De Belastingdienst heeft hiertoe per belastingregio een coördinator aangesteld. Een overzicht van de verschillende coördinators per regio vindt u op de website.

De Belastingdienst brengt geen kosten in rekening voor de mediation, dus bent u slechts de kosten verschuldigd die u zelf maakt, bijvoorbeeld indien u zich laat bijstaan door een belastingadviseur.

De mediators werken volgens de gedragsregels van het Nederlands Mediation Instituut (NMI). Voor algemene informatie over mediation kunt u de website van het NMI bezoeken.
Indien u meer informatie wenst over mediation in belastinggeschillen, kunt u de hiertoe opgestelde brochure van de Belastingdienst downloaden.


Quirine den Hollander is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Mediation bij geschillen met fiscus

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief