icon

Weigering deur openhouden reden voor ontslag op staande voet.

De Haarlemse kantonrechter heeft in een uitspraak van 30 november jl. geoordeeld dat de weigering van een werknemer om de deur van de amusementshal waar hij werkte open te houden een rechtsgeldige reden is voor ontslag op staande voet.

De werknemer was werkzaam als kassier in een amusementshal in Velsen-Noord. In deze amusementshal had een gewapende overval plaatsgevonden. In reactie op deze overval hield het personeel tijdens avonduren de toegangsdeur van de amusementshal gesloten en werd de deur pas geopend voor bezoekers als deze na controle met behulp van de videocamera betrouwbaar werden geacht. De amusementhal heeft het personeel laten weten dat het afsluiten van de deur in strijd is met de terzake gegevens instructies. Het personeel werd verzocht de deur weer open te houden voor publiek. De betreffende werknemer liet als enige weten dat hij de deur tijdens avonduren toch gesloten zou houden. De werknemer werd daarop geschorst en heeft zich vervolgens ziek gemeld. De werknemer reageerde niet op telefonische pogingen met hem in contact te komen en toen de regiomanager bij hem thuis kwam liet hij weten niet bereid te zijn een gesprek over het probleem te voeren. De werknemer is toen op staande voet ontslagen wegens werkweigering.

De kantonrechter in Haarlem oordeelde dat het ontslag op staande voet rechtsgeldig is. De instructie om de toegangsdeur open te houden was volgens de kantonrechter een redelijke instructie, nu de werkgever bezig was met het treffen van maatregelen. Dit vergt nu eenmaal voorbereiding en tijd. De kantonrechter woog ook mee dat de overige personeelsleden geen bezwaar hadden om de deur open te houden en dat de werknemer zelf niet aanwezig was geweest tijdens de overval. Hij had de instructie dus gewoon moeten opvolgen. Ook het feit dat de werknemer niet op gesprek wilde komen werd hem – zwaar – aangerekend. Zijn verweer dat hij daartoe niet in staat was door zijn ziekte, verwierp de kantonrechter.

Deze uitspraak is in lijn met de op 15 juni 2005 besproken uitspraken. Ook in deze zaken hield het ontslag op staande voet met name stand omdat de werknemers zich niet aan expliciete voorschriften van de werkgever hadden gehouden.


Leonore Karsdorp is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Weigering deur openhouden reden voor ontslag op staande voet.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief