icon

Beleggers willen stemrecht over afwijkingen code Tabaksblat

Op 1 januari 2005 is de corporate governance code (ofwel de Code Tabaksblat) in werking getreden. De Code dient als gedragscode voor beursgenoteerde ondernemingen. Ondernemingen mogen afwijken van de bepalingen in de Code, indien zij in het jaarverslag motiveren waarom (de “pas toe of leg uit”-regel). De zogenaamde Monitoring Commissie ziet toe op naleving van de Code en past deze aan – indien nodig en voorzover mogelijk.

In een brief van het beleggersplatform Eumedion (voorheen: Stichting Corporate Governance Onderzoek ofwel SCGOP) aan deze Commissie hebben Nederlandse institutionele beleggers laten weten dat zij willen kunnen stemmen over de punten waarop beursgenoteerde ondernemingen afwijken van de Code Tabaksblat. De beleggers zouden daarmee meer invloed kunnen uitoefenen op het corporate governance beleid van de bedrijven waarin ze aandelen bezitten.

Eumedion heeft geconstateerd dat de motiveringen over afwijkingen van bepalingen uit de Code zeer uiteen lopen. De motiveringen zijn vaak nogal summier. Door het verplichte stemmen zouden bedrijven gedwongen worden om de afwijkingen van de Code Tabaksblat beter te motiveren. Hoewel Eumedion in het algemeen tevreden is over hoe bedrijven de Code Tabaksblat naleven, maakt het platform zich zorgen over de systematische afwijkingen van de code. Een punt uit de Code waar bijvoorbeeld veel van wordt afgeweken, is het maximeren van de duur van de contracten van bestuurders.

Voornoemd voorstel van het platform lijkt in lijn te zijn met de Europese tendens om te streven naar meer invloed voor aandeelhouders. Aan het einde van dit jaar komt de Monitoring Commissie met haar aanbevelingen over dit onderwerp.


Leonore Karsdorp is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beleggers willen stemrecht over afwijkingen code Tabaksblat

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief