icon

Crashteam Oneerlijke Concurrentie

Bevoordeling van een lokaal bedrijf door de overheid is in strijd met het discriminatie-verbod. Dat mag algemeen bekend worden verondersteld. Men spreekt dan van staatssteun en oneerlijke concurrentie. Traditioneel wordt staatssteun verleend in de vorm van gunstige financieringen, maar de “steun” kan natuurlijk ook op een andere manier vorm krijgen. De overheid kan bijvoorbeeld dralen bij de verlening van vergunningen, terwijl het lokale bedrijf soepel alle vergunningen ontvangt. Of de lokale overheid behandelt niet alle inschrijvers gelijk bij een tenderprocedure. In de medie duiken regelmatig berichten op van bedrijven die menen dat zij zijn benadeeld door deze feitelijke staatssteun.

Het Ministerie van Economische Zaken heeft voor bedrijven die menen dat zij worden benadeeld door oneerlijke concurrentie, het Crashteam Oneerlijke Concurrentie opgezet. Het is de bedoeling dat bedrijven die te maken krijgen met oneerlijke concurrentie in het buitenland, door dit Team worden geholpen om onterecht opgeworpen drempels te overwinnen. Bedrijven die menen dat sprake is van oneerlijke concurrentie, kunnen hun klacht melden via www.crashteamoneerlijkeconcurrentie.ez.nl. Navraag bij het Ministerie, leerde dat het Crashteam niet is opgericht voor uitsluitend “grote” bedrijven die in het buitenland willen werken. Ook klachten van kleinere bedrijven kunnen in behandeling worden genomen.


Jonathan Barth is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Crashteam Oneerlijke Concurrentie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief