icon

Ook de Europese Unie neemt maatregelen met betrekking tot hinderlijke regelgeving

Eerder deze week berichtten wij u over de strijd van de regering om hinderlijke (administratieve) regels voor ondernemingen tegen te gaan. Ook de Europese Commissie is bezig met het verminderen van administratieve lasten voor ondernemingen. Het is niet toevallig dat zowel de Nederlandse regering als de Europese Commissie maatregelen op dit vlak nemen. Onder Nederlands EU-voorzitterschap werd in 2004 namelijk sterk de nadruk gelegd op vermindering van de administratieve lasten.

De Europese Commissie heeft een driejarenprogramma (2005-2008) opgesteld. Begonnen wordt met de sectoren die het zwaarst door de bureaucratie getroffen worden: de automobielsector en bouw- en afvalverwerking. Daarna volgen sectoren als voedingsmiddelen, cosmetica en farmaceutische producten en diensten.

De Europese Commissie wil meer gebruik maken van verordeningen en minder van richtlijnen. Verordeningen hebben namelijk directe werking binnen de lidstaten. Richtlijnen moeten nog omgezet worden in nationale regelgeving. Bij richtlijnen ontstaan per land derhalve toch nog uiteenlopende regels en dat is juist wat de Europese commissie wil voorkomen. Bedrijven hebben namelijk aangegeven dat zij meer last hebben van nationale dan van EU-regels. De reden hiervoor is dat deze laatste (uniforme) regels de uiteenlopende regels van de verschillende lidstaten vervangen.

De Europese Commissie heeft ook al concreet maatregelen genomen. Vorige maand kondigde eurocommissaris Verheugen (Bedrijven en Industrie) aan dat 68 nog niet afgehandelde wetsvoorstellen worden ingetrokken en opnieuw bekeken. Deze week heeft de Europese Commissie aangegeven 222 Europese wetten en ruim 1.400 hieruit voortvloeiende regelingen in te trekken en te vereenvoudigen.


Sjef Gitmans is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ook de Europese Unie neemt maatregelen met betrekking tot hinderlijke regelgeving

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief