icon

Herkeuring WAO-ers onrechtmatig?

De stichting Collectieve Rechtsvordering (CORV), een stichting die de belangen behartigt van (groepen van) mensen die nadeel ondervinden van handelen van de overheid, instellingen, bedrijven of andere (rechts)personen, wil een rechtszaak aanspannen tegen de staat en/of het UWV om de herkeuring van WAO-ers ongedaan te krijgen. Het gaat CORV om mensen die door de herkeuring voor de WAO inkomen verliezen. Om de kosten die gepaard gaan met een procedure voor de WAO-ers zoveel mogelijk te beperken, wil CORV een collectieve procedure aanspannen om de (gevolgen van de) herkeuringen ongedaan te maken.

Vorig jaar oktober is in het kader van het Schattingsbesluit 2004 met de herkeuring van WAO-ers begonnen. De herkeuring gebeurt volgens nieuwe, strengere normen. Inmiddels is gebleken dat ongeveer de helft van de mensen die zijn herkeurd, deels of geheel arbeidsgeschikt zijn verklaard.
WAO-ers die na de herkeuring voor een groter percentage arbeidsgeschikt verklaard zijn, worden gekort op hun uitkering en dit is naar mening van CORV onrechtmatig. De WAO moet volgens CORV gezien worden als een normale verzekering. Met de aangescherpte herkeuring zou de staat de verzekeringsvoorwaarden eenzijdig gewijzigd hebben nadat de verzekerden schade hebben geleden en dit is volgens CORV niet toelaatbaar.
Het initiatief wordt gesteund door oud FNV-voorzitter De Waal, die van mening is dat de nieuwe voorwaarden alleen zouden mogen gelden voor nieuwe WAO-ers.

WAO-ers kunnen zich via de website van CORV aanmelden, tegen betaling van 30 euro. CORV behandelt overigens geen individuele bezwaar- en beroepschriftprocedures.


Quirine den Hollander is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Herkeuring WAO-ers onrechtmatig?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief