icon

Regels voor aanwezigheidsdiensten worden aangepast.

Op 18 augustus jl. hebben wij u bericht dat minister De Geus de regels voor aanwezigheidsdiensten wil aanpassen om de onduidelijkheid op te heffen die door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie van 9 september 2003 is ontstaan over de normen die bij aanwezigheidsdiensten in acht moeten worden genomen. Het Europese Hof had in dit arrest geoordeeld dat aanwezigheidsdiensten moeten gelden als werktijd, hetgeen in het Nederlandse arbeidsrecht nog niet het geval was. Als gevolg hiervan kwamen het gemiddeld aantal werkuren per week in branches met veel aanwezigheidsdiensten, zoals de brandweer en de zorg, boven het nu toegestane maximum uit. Inmiddels heeft minister De Geus een concept voor het aangepaste Arbeidstijdenbesluit voor spoedadvies aan de Raad van State gezonden.

Het is de bedoeling dat onder meer grenzen worden gesteld aan de maximale arbeidstijd; deze zal voor alle situaties 48 uur gemiddeld per week worden (nu nog 40 uur voor nachtwerk), inclusief 'wachturen' tijdens aanwezigheidsdiensten. Verder zal de zogenaamde 'opt out clausule' worden ingevoerd. Dit houdt in dat werknemers die daarmee instemmen tot maximaal 60 uur gemiddeld per week mogen werken. De berekening van de gemiddelde werktijd en het aantal aanwezigheidsdiensten zal gebeuren over 26 weken in plaats van 13 weken nu.

Het is thans de bedoeling dat het nieuwe arbeidstijdenbesluit in 2006 in werking zal treden. Wij zullen u hierover op de hoogte houden.


Sander Schouten is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Regels voor aanwezigheidsdiensten worden aangepast.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief