icon

Grensoverschrijdend procederen alweer eenvoudiger

Een korte aanvulling op een eerdere bijdrage over de eenvoudige uitvoering van vonnissen in Europa. De Financiële Telegraaf meldt dat deze grensoverschrijdende inning van vorderingen wellicht nog eenvoudiger gaat worden, aangezien de Europese ministers van Justitie afgelopen woensdag een voorlopig besluit zouden hebben genomen op grond waarvan schuldeisers geen (dure) vertalingen hoeven te laten maken van hun documenten; alleen een lijst met bewijsstukken zou voldoende moeten zijn voor een procedure. Dit zou gelden voor vorderingen tot Euro 50.000, waarover uiteraard geen juridische geschillen bestaan. In december van dit jaar zullen de EU ministers ten aanzien van deze kwestie een definitief besluit nemen.

Intussen probeert ook de Europese Commissie het makkelijker te maken om in het buitenland rechtsmaatregelen te nemen. Zij heeft een website opgezet, waar praktische informatie wordt gegeven over de civiele rechtsstelsels van de verschillende lidstaten. De website behandelt een twintigtal thema’s zoals: welk recht is van toepassing op een geschil, hoe verloopt een civiele procedure, en wat zijn de regels van faillissementsrecht en van familierecht. De informatie wordt verschaft door een speciale organisatie binnen de Europese Commissie, het “Europees Justitieel Netwerk in burgerlijke en handelszaken”.


Cindy Waayers en Maja Bolè zijn niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Grensoverschrijdend procederen alweer eenvoudiger

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief