icon

Ook voor Belastingdienst geldt fair play

In een recent arrest heeft de Hoge Raad bepaald dat de belastingdienst het spel eerlijk moet spelen. Volgens de Hoge Raad mag de belastingdienst niet langer fiscale adviezen en due diligence-rapporten opvragen, zelfs niet als deze feiten bevatten die normaliter wel door de fiscus mogen worden opgevraagd. De Hoge Raad is van mening dat de Belastingdienst op een oneerlijke voorsprong komt, indien zij kant-en-klare fiscale overzichten en adviezen kan inzien. Ondanks dat de Algemene Wet Rijksbelastingen aan de belastinginspecteurs ruime bevoegdheden toekent om aan informatie te komen, stelt de Hoge Raad nu de algemene beginselen van behoorlijk bestuur voorop. Kortom, fair play geldt zelfs voor de fiscus.

Met dit arrest komt een einde aan een jarenlange discussie tussen de belastingdienst en belastingadviseurs (en accountants). De belastingdienst eiste regelmatig inzage, en de adviseurs weigerden dit. Impliciet stelt de Hoge Raad nu, dat ook belastingadviseurs een verschoningsrecht hebben – net als advocaten, notarissen en artsen.
Overigens is het verschoningsrecht voor de belastingadviseur niet onbegrensd. Feitelijke beschouwingen in het document die niet ten doel hebben de cliënt te adviseren of zijn fiscale positie te belichten, moeten wel worden afgegeven aan de fiscus. Dit kan betekenen dat een document moet worden opgesplitst, of moet worden “geschoond” van adviserende onderdelen.

Overigens heeft de belastingdienst al laten weten niet gelukkig te zijn met dit arrest, omdat zij nu minder mogelijkheden heeft om informatie te vergaren. Staatssecretaris Wijn van Financiën schijnt inmiddels al bezig te zijn met een wetsvoorstel om het verloren terrein terug te winnen. Als het maar een fair wetsvoorstel is.


Maja Bolè is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ook voor Belastingdienst geldt fair play

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief