icon

Eigen bedrijf starten met behoud WW-uitkering

Conform het al eerder aangekondigde plan (zie bijdrage 4 augustus jl.) komt minister De Geus na alle minder gunstige berichten over de WW nu met de aankondiging van iets positievers. Het wordt makkelijker om een WW-uitkering te combineren met een eigen bedrijf. Mensen met een WW-uitkering mogen zes maanden een eigen bedrijf voeren met behoud van hun WW-uitkering, om zo te bezien of het eigen bedrijf levensvatbaar is. Geld dat met het eigen bedrijf wordt verdiend, wordt verrekend met de WW-uitkering. Bovendien kan de werkloze/ondernemer gedurende een periode van anderhalf tot drie jaar (afhankelijk van het arbeidsverleden) terugvallen op de WW als het bedrijf uiteindelijk toch geen succes wordt.

Het is wat wrang te spreken van goed nieuws voor mensen die het betreft; het is nooit prettig om een beroep op de WW te moeten doen. Het schept echter voor die mensen wel meer mogelijkheden om snel aan de slag te gaan, en dat is uiteraard wel gunstig. Een bijkomend voordeel van de regels zou kunnen zijn dat het voor werknemers aantrekkelijker wordt een ontslagregeling overeen te komen. Met name als ze een vergoeding bij einde dienstverband krijgen kan het ontslag een goede opstap zijn voor een eigen bedrijf: ze hebben geld om een bedrijf te starten én kunnen daarbij op de WW terugvallen als dat niet lukt. Uiteraard zal niet elke werknemer een eigen bedrijf wíllen beginnen, maar de verruimde mogelijkheden hiertoe zouden het treffen van regelingen in een aantal gevallen makkelijker kunnen maken. We zullen het zien als de regels van kracht worden – volgens de minister wordt dat in de loop van volgend jaar. We komen er tegen die tijd ongetwijfeld op terug.


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Eigen bedrijf starten met behoud WW-uitkering

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief