icon

Peugeot Nederland beboet door Kroes

De Europese Commissie heeft een boete opgelegd aan Peugeot Nederland N.V. en aan Automobiles Peugeot SA, vanwege schending van de mededingingsregels. De boete bedraagt EUR 49,5 miljoen.
Het “hoofdkantoor” van Peugeot in Frankrijk was met Peugeot Nederland overeengekomen dat de Nederlandse dealers geen auto's mochten verkopen aan niet-Nederlanders. Achtergrond is dat de auto in Nederland goedkoper is dan elders in Europa. Volgens Peugeot zou dit kunnen betekenen dat de Europese consument zijn Peugeot in Nederland koopt, in plaats van in zijn thuisland -ten nadele van de dealer en omzet aldaar.
Peugeot Nederland (onder druk van het hoofdkantoor) wist de discriminatoire verkoop te bewerkstelligen door dealers geen bonus te betalen indien zij hadden verkocht aan een niet-Nederlander. Verder heeft Peugeot zijn dealers gedreigd met minder leveranties van auto's, als zij het verbod overtraden.

De Commissie, bij monde van Eurocommissaris Kroes, heeft vastgesteld dat een dergelijke afspraak tussen ondernemingen de concurrentie schade berokkent, en daarom verboden is. In het bepalen van de hoogte van de boete, heeft Kroes tevens de duur van de verboden praktijken meegewogen: de afspraak tussen de beide Peugeots dateert van 1997. De Commissie heeft de afspraken ontdekt na klachten van mensen die in Nederland een auto wilden kopen, maar kennelijk nul op het rekest kregen. Nu mogen deze mensen alsnog een Peugeot in Nederland kopen.


Maja Bolè is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Peugeot Nederland beboet door Kroes

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief