icon

Toch eenvoudig een Pool in dienst

In de bijdrage van 29 juli jl. werd geschreven dat Nederland op het matje was geroepen door de Europese Commissie, omdat Nederland het EG-Verdrag had overtreden. Bedrijven die in Nederland diensten verlenen, en werknemers in dienst hebben die uit de nieuwe Europese lidstaten komen, moeten werkvergunningen aanvragen voor hun werknemers. Voor werknemers uit de “oude” lidstaten hoeft dit niet. Volgens de Commissie was dit onderscheid in strijd met het vrij verkeer van diensten, en Nederland werd verzocht om een toelichting te geven op haar beleid.

Het kabinet heeft besloten om deze toelichting niet te geven, maar om de Nederlandse regelgeving aan te passen. Voor 1 december 2005 wil het kabinet een zogenaamd “notificatiesysteem” invoeren. Dit betekent dat bonafide bedrijven geen werkvergunningen meer hoeven aan te vragen, als zij vooraf betrouwbare informatie geven aan het CWI over hun bedrijf, hun dienst en hun werknemers. Dit notificatiesysteem zal niet gelden voor postbusondernemingen of uitzendwerk. In die gevallen blijft het verplicht om werkvergunningen aan te vragen.
Om het nieuwe systeem op tijd rond te krijgen, is het voorstel nu met spoed naar de Raad van State verstuurd voor advies. Onbekend is nog wat de Europese Commissie van dit alles vindt.


Maja Bolè is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Toch eenvoudig een Pool in dienst

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief