icon

NMa en B&U

Nadat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zich eerder op de grond-, wegen- en waterbouw en op de installatiedeelsector van de bouw had gericht – hierover schreven wij eerder – is nu de boetetoemeting bekendgemaakt voor de burgerlijke en utiliteitsbouw (B&U).

Zoals al werd verwacht, hanteert de NMa ook nu weer criteria die in lijn zijn met de criteria die zij hanteerde voor de eerder onderzochte deelsectoren. De boete is gebaseerd op de aanbestedingsomzet 2001. De NMa hanteert als uitgangspunt 12% van die omzet en beziet vervolgens of er aanleiding is om de boete ter verminderen (getrapt van 10% tot 50% korting). Indien ondernemers meewerken aan de versnelde procedure, kan die medewerking nog eens 15% korting opleveren.

De NMa onderzoekt verschillende sectoren van de bouw, maar doet dat onder meer in verband met de omvang en de complexiteit van de onderzoeken, per deelsector.


Daan Timmerman is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
NMa en B&U

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief