icon

Achmea mag advocaat blijven afbeelden als golfende vertrager

De Vereniging van Advocaten van Slachtoffers van Personenschade (ASP) had bij de Reclamecodecommissie een klacht aanhangig gemaakt tegen Achmea Personenschade betreffende een van de 'Nederpoort' commercials. In de betreffende commercials wordt een 'mr. Malkovitsch' opgevoerd die zich klaarblijkelijk meer interesseert voor de golfsport dan voor het snel afwikkelen van de letselschadezaak van zijn cliënt. Hij doet daarbij uitspraken als: “Zoiets kan zich jaren voortslepen, dat is heel normaal” en “M'n client is natuurlijk niet de enige die aan zijn handicap moet werken, he”. Dat schoot de vereniging van letselschadeadvocaten in het verkeerde keelgat.

De Reclamecodecommissie is het niet met hen eens, zo blijkt uit de vandaag door de Nederlandse Orde van Advocaten openbaar gemaakte uitspraak. Naar de mening van de Commissie zijn de commercials zowel vanwege de intonatie als door de tekst zo duidelijk overdreven en bezijden de realiteit, dat het voor het gemiddelde publiek duidelijk is dat de uitingen humoristisch zijn bedoeld. De uitingen zullen daarom door het publiek worden opgevat als een “op humoristische wijze inspelen op nu eenmaal van oudsher bestaande vooroordelen ten aanzien van de advocatuur.” De uitingen zijn volgens de Commissie niet in strijd met de goede smaak en ook niet nodeloos kwetsend.

Ik kan dat oordeel wel billijken, al geloof ik niet zo in die beweerdelijke “van oudsher bestaande vooroordelen”. (Ook niet echt in die “humoristische wijze” trouwens -voor oubolliger reclames dan de Nederpoort serie moeten we zo'n beetje terug naar het tijdperk van Miep Kraak's huishoudservice). Advocaten op de golfbaan? Dat is toch veeleer een Amerikaans dan een Nederlands cliché? En ik geloof ook dat het overgrote deel van het publiek wel begrijpt dat vertragingen in procedures eerder zijn te wijten aan onfortuinlijke achterstanden bij de overbelaste rechterlijke macht dan aan een gebrek aan inspanning van de advocaat.

Niettemin gaat de ASP in hoger beroep.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Achmea mag advocaat blijven afbeelden als golfende vertrager

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief